Farttestet

Under Campen fick vi möjlighet att göra FART-testet på Busan.
FART står för Fågelhundens arbetstest och visar hundarnas nedärvda beteenden vad gäller arbetslust, problemlösning, rädslor, dådkraft mm. Syftet är att lära känna våra hundar på djupet.  Hunden skall helt utan förarpåverkan presenteras för olika nya situationer.

Håkan Johanzon från Sörmlands Hundskola är ansvarig för framtagande av detta test som är under utarbetning i Labradorklubbens regi.
Under campen fick de blivande testledarna träna på att bedöma hundar samtidigt som testet prövades, Tidigare är ca 300 hundar testade och denna vecka testades ca 50 hundar till. 
Det var verkligen roligt då Håkan i sitt omdöme efter Busans test sade att hon var en av de bästa de hade testat hittills! 

Moment 1. Busan söker alternativa vägar ut och in i buren allteftersom de olika luckorna stängs. Hon löser problemet galant.

Här kommer en "bläckfisk" springande, Busan blir taggad och rusar efter och griper den.

 

Kritik på delmomenten från en blivande testledare

Här testas förmågan att hitta en liten apport nere i en grop täckt med granris, fast hon är helt otränad på apportering så var det inga problem, hon stack direkt ner huvudet i gropen och tog apporten. Sedan testades hur länge hunden ligger kvar i ett område och söker när det inte finns något att hitta. Hon gav aldrig upp, testledaren smög till slut ur en apport som hon fick ta så hon skulle komma in.

Här testas rädslor. Man bedömer reaktionen på hunden när det kommer ett "monster" åkande på en kälke mot henne från skogen. Busan brydde sig inte ett dugg om detta, nosade bara lite på det när hon passerade. Håkan tyckte att hon gjorde bedömningen lätt för deltagarna då hon helt saknade rädslor!

 

         Åter till våra hundar

På den slutliga kritiken fick hon helt underbara omdömen.
Hon hade helt fantastiska nedärvda egenskaper som orädsla, mycket hög dådkraft och arbetslust samt var en utmärkt problemlösare. 
Hon bedömdes vara en av de allra bästa av alla som hittills testats.

 


Webbmaster & Design Berit Fredriksson ©
www.gottand.com
senast uppdaterad 2007-11-02